De notarissen en hun team informeren, adviseren en begeleiden je bij alle sleutelmomenten van je leven.
Ongehuwde kopers die samen een huis kopen zijn - wettelijk gezien - niet altijd optimaal beschermd als één van beiden zou overlijden. Dat betekent niet dat trouwen automatisch een must is. De notaris kan zorgen voor een beschermingsregeling voor ongehuwde samenwoners. Eén van die oplossingen bestaat in het toevoegen van een aanwasbeding in de aankoopakte. Deze handige clausule wordt op maat van de kopers geschreven.
Deze infofiche legt je uit hoe het werkt.
Om kopers en de bouwsector wat financiële ademruimte te geven na de hevige regenval van de afgelopen maanden, werd op 24 december 2024 een wet gepubliceerd dat de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6% behoudt voor bouwprojecten die onder de overgangsregelingen vallen. In plaats van tot 31 december 2024 blijft dit tarief gelden tot 30 juni 2025.
Ter herinnering: tot 31 december 2023 bestonden er bij de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning twee aparte regelingen met een verlaagd btw-tarief van 6%, die van toepassing waren op verschillende delen van het grondgebied:
Omwille van ecologische, economische, sociale en budgettaire redenen werd besloten om deze gunstmaatregelen te herzien. Sinds 1 januari 2024 is er een nieuw permanent regime ingevoerd dat een verlaagd btw-tarief van 6% voorziet voor de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning. Dit regime vervangt de twee voorgaande regelingen.
Gaan samenwonen met je partner brengt veel geluk met zich mee... maar ook een aantal vragen. Hoog tijd dus om een aantal van die belangrijke vragen te overlopen met de notarissen én heel wat experten. Ontdek vanaf januari de nieuwe podcastafleveringen van Zeg es Notaris op Spotify!
Wat zijn de valkuilen als je een woning wil kopen waar nog heel veel werk aan is? Hoe spreek je met je partner over geldzaken als de ene bijvoorbeeld wat meer wil inbrengen dan de andere? Willen de meeste koppels samenwonen of kiezen koppels nog altijd voor een huwelijk? En wat is eigenlijk het verschil tussen beiden? Hoe zit het eigenlijk met het woonkrediet als je dan toch uit elkaar zou gaan?
Al deze vragen en nog zo veel meer worden beantwoord door notarissen en tal van andere experten in onze gloednieuwe podcastafleveringen.
Ben je benieuwd? Luister vanaf januari naar de nieuwe afleveringen op Spotify en ontdek hier alvast een voorproevertje.
De zorgvolmacht bestaat ondertussen tien jaar. Dit praktische instrument, vaak omschreven als een juridische 'parachute', heeft al vele mensen geholpen om het toekomstig beheer van hun goederen te organiseren. Wat vragen mensen het vaakst aan notarissen over de zorgvolmacht? Notaris Anne-Sophie Willems licht het antwoord toe.
Dat bepaal je zelf. Anders dan een gewone volmacht kan een zorgvolmacht ook uitwerking krijgen wanneer je wilsonbekwaam bent geworden. Hiervoor moet de zorgvolmacht wel geregistreerd zijn in het Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten (CRL).
“Wilsonbekwaamheid betekent dat je de gevolgen van je handelingen niet meer kunt inschatten, bijvoorbeeld door dementie of een coma,” legt een notaris Anne-Sophie Willems uit. Vaak wordt deze toestand vastgesteld door een of meerdere onafhankelijke artsen. Je kunt er ook voor kiezen om de zorgvolmacht onmiddellijk te laten gelden. Dit kan handig zijn om je naasten al eerder ondersteuning te laten bieden.
Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op de nieuwsbrief van notaris.be.
Gelieve een geldig e-mail adres op te geven.
Klik hier om de eerdere nieuwsbrieven te bekijken.DANK U
U bent nu ingeschreven op onze maandelijkse nieuwsbrief.